10 години Google Maps

8 Февруари 2005

Честит рожден ден на патерици! За тези които са пропуснали, Google Maps навършва 10 години.

Преди 10 години на 8ми февруари Google пусна услугата Maps, която за много от вас е първата онлайн картографска услуга. Всъщност не е. MapQuest имат 8 години преднина в онлайн картите и са едни от лидерите в областта за времето си, и когато Google решава да предлага подобна услуга, вече имат сериозна конкуренция. В момента картите се считат за стандартна услуга на търсачките.

Преди откриването на местоположения беше отделно от атласа. Отдавна обаче не е така. Maps разполага с богат каталог от полезна информация за различни обекти от бизнеси до забележителности.

Но как е започнало всичко?

През 2004 Google купува една стартъп компания Where 2 Technologies съсредоточена в картографирането, което се счита за първата стъпка към Google Maps. Малко по-късно Google купуват Kyehole Inc. – компания за 3D разработки. Това води в последствие към Google Earth. Последната стъпка към създаване на услуга, която не се опитва да Ви убие е купуването на ZipDash.

AppleMaps

ZipDash е мобилна услуга за следене на трафика, която в последствие става неразделна част от Google Maps.

Google Maps на мобилните устройства

През 2006 Maps се появява на някои мобилни устройства, сред които и небезизвестния iPhone. Все още си спомням първият ми iPhone, който съвсем помеждудругото работи безотказано и в момента въпреки пердаха, който е отнесъл за толкова години, за разлика от следващите поколения, които притежавам. Но за това друг път.

iphone_map

Maps тогава представи на потребителите на мобилните устройства нещо за което винаги са мечтали – направления стъпка по стъпка директно от тяхното мобилно устройство. Възможността да поискаш упътвания директно на място отваряше нови вратички за всички. Ако притежавате Android устройство – понятието “изгубен” не би трябвало да присъства в речника Ви. Да, Android устройство! Натъртвам, защото Apple се отказаха от Google след пускането на Apple Maps. Изключително тъп ход от тяхна страна.

 

 

apple maps

 

Но да се върнем на темата. Google Maps изключително бързо стана неразделна част от екосистемата на Android, като носи със себе си напълно функционираща навигационна система. Нещо отличително за тогава изгряващата Android система.

Google Maps Днес и в бъдеще

Maps в момента е неоспорима картографска услуга и вероятно ще си остане такава занапред. Към момента Maps е толкова развита, че можеш да се разходиш из Токио дори да си в Морската градина в Буграс. Street View предлага невероятната възможност да опознаеш и откриеш нови места на които тепърва предстои да бъдеш. Отскоро това се случва и в различни обекти с услугата Business View.

Google Now за мобилни устройства също е в синхрон с Maps и е безполезна без тях. От навлизането на умните часовници (и не само) преспокойно можем да се зареждаме с полезна информация в дживение чрез Google Now. Но това е тепърва началото за бъдещето на Maps. Доминиращата картографска услуга предстои да се развива както в настолен така и в мобилен вариант, като очакваме нови глезотии.